blog

Ik zou het graag eens hebben over luisteren.

Een paar weken geleden was ik bij een vriendin die het heel moeilijk heeft. Ik wou er zijn voor haar en ze begon te praten over waar ze het zo moeilijk mee had. Na 2 minuten wou ik al graag iets delen met haar. Iets wat me interessant leek voor haar omdat het iets gelijkaardig was. Iets later wou ik haar helpen door een oplossing te zoeken. Ik heb mijn mond gehouden en haar laten vertellen, ook al voelde het voor mij natuurlijker aan om mijn ervaring te delen of een oplossing te zoeken. Ik had net veel opzoekwerk gedaan rond luisteren (voor de masterclass rond troost die ik aan het maken ben) en de dingen die ik daar vooral uit onthouden heb is dat je de mensen die het moeilijk hebt moet laten praten. En dat jij vooral moet luisteren. En als je klaar bent met luisteren moet je opnieuw luisteren, ook al heb je het al gehoord. Ze willen zich gehoord voelen, ze willen ruimte en erkenning voor hun gevoel en verdriet. Als wij de ganse tijd zelf praten of onze mening geven dan geven we hen het gevoel dat ze niet gehoord worden. 

Ik volgde dit jaar een traject en af en toe hadden we een mastermind, daarin werd je verdeeld in groepjes van 3. Je kreeg een onderwerp of een vraag en kreeg dan elk (in de break-out rooms) 5 minuten (of 3min, ik ben het niet meer zeker 😜) om daarover te praten. Als de minuten om waren konden de andere 2 nog aan - of opmerkingen geven. En wauw, ik had precies helemaal onderschat hoeveel deugd het zou doen om echt die paar minuten de volle aandacht te krijgen van die 2 andere personen. Ze luisterden echt! Ik voelde mij echt gedragen en gehoord en dat heeft mij toen echt geraakt. Ik had er helemaal nog niet bij stilgestaan hoe lastig ik het vind als mensen niet echt luisteren. Je hebt het vast zelf ook al meegemaakt dat je er iets op je maag ligt en je je hart wil luchten maar dat die persoon elk gesprek op zichzelf terug brengt. Terwijl jij echt nood hebt om zelf eens te kunnen ventileren. 

En ja, het is echt confronterend hoe vaak je iemand onbewust wil onderbreken, ook al is het ontzettend goed bedoeld. Ik ben duidelijk ook de Heilige maagd Maria niet maar ik probeer nu wel echt bewust veel meer te luisteren.
Want ik denk wel echt dat dat een verschil kan maken.

Als je dus 1 iets zou onthouden uit deze blog, laat het dan zijn dat je er zelf ook eens probeert op te letten om echt te luisteren.
En als je echt luistert hoor je vaak (tussen de regels?) ook wat ze nodig hebben, of waarmee jij zou kunnen helpen.

Liefs, Charlotte