blog

Welke troostende woorden schrijf jij op een kaartje?
Elke keer opnieuw vind ik het een moeilijke taak. Ik wil iemand troosten, maar wat zet ik op het kaartje?
Ik vermoed dat ik hier niet alleen in ben en dat dit wel herkenbaar is, dat iedereen wel al eens een kaartje heeft wil schrijven voor iemand die het moeilijk heeft, maar dat je gewoon echt niet op de juiste woorden komt. Of het nu gaat over iemand die iets of iemand verloren is, iemand die ziek is of iemand die het gewoon heel erg moeilijk heeft, het blijft ontzettend moeilijk. Je wil laten weten dat je er bent, dat je aan ze denkt, dat ze niet alleen zijn, maar er is ook altijd een beetje die schrik omdat je niks verkeerd wil zeggen.

Maar wat zeg je dan bijvoorbeeld tegen iemand die een dierbare verloren is?
Veel sterkte? Innige deelneming? Die korte zinnen zijn van vroeger, van toen je nog niet teveel emoties mocht tonen en je er snel terug bovenop moest zijn. Ik vind het confronterend maar ik voel ook bij mezelf dat dat wel de zinnetjes zijn die automatisch naar boven komen. Daar wil ik zo graag verandering in brengen. En dat kan alleen maar door je kaartjes heel bewust te schrijven. Door te gaan neer zitten en nadenken: ' Welke boodschap wil ik nu dat ze krijgen?' 
Het voornaamste dat mensen die het moeilijk hebben nodig hebben is erkenning en ruimte voor hun verdriet en gevoel. Dit is iets mooi om mee te nemen in een tekstje.Dat je weet dat het nu heel moeilijk is.

Je kan zelf je gevoel neerschrijven maar je kan uiteraard ook een tekstje opzoeken. Met een beetje moeite vind je heel mooie tekstjes, zie maar eens rond op Pinterest. Vaak wou ik dat ik ze zelf gevonden had . Ik maakte voor jullie (en voor mezelf) een bord met Troost tekstjes en zal deze regelmatig aanvullen. It's all yours, zie gerust eens rond of er iets tussen is wat je raakt. En onthou gewoon dat de kaartjes waar iets persoonlijks op staat of een passend tekstje, dat dat de kaartjes zijn die raken en steun geven.